Dober spanec je neposredno odvisen od dobre postelje. Danes se, bolj kot kdajkoli prej, zavedamo, kako pomembno je, da dobro in dovolj dolgo spimo. Od dobrega spanca je odvisno naše zdravje in vsakodnevno počutje. Dober spanec je postal vrednota in potreba sodobnega človeka. Uresniči jo lahko samo dobra postelja.

DOBRA POSTELJA ZA DOBER SPANEC

Dobro spanje Hästens

Dober spanec vam omogoči lahko samo dobra postelja

Danes se, bolj kot kdajkoli prej, zavedamo, kako pomembno je, da dobro in dovolj dolgo spimo. Od dobrega spanca je odvisno naše zdravje in vsakodnevno počutje. Dober spanec je postal vrednota in potreba sodobnega človeka. Uresniči nam jo lahko samo dobra postelja. V nadaljevanju vam želimo pojasniti kaj je dobra postelja in kaj vse vpliva na dober spanec v njej.

Dobre postelje so izdelane je iz dobrih materialov, ki so v njih razporejeni tako, da omogočajo dober spanec. Enako velja za vrhunske in luksuzne postelje.
Kako presoditi, kaj je dobra postelja, vrhunska ali luksuzna postelja?

Kaj je dobra postelja?

Dobra postelja ima določene značilnosti, za katere vemo, da vplivajo na kakovost spanja v njej. Kako pa te značilnosti dejansko vplivajo na vsakega posameznika, je v veliki meri odvisno še od osebnih občutkov in njihove presoje.

Potrebo po novi postelji običajno občutimo šele takrat, ko ugotovimo, da ne spimo več dobro. Ponoči se zbujamo, stalno menjamo položaj in se zjutraj zbudimo nespočiti. Lahko občutimo bolečine v hrbtu ali sklepih ali se v postelji enostavno ne počutimo več dobro.

Ko začnemo raziskovati, kakšno posteljo bi izbrali, naletimo na celo vrsto nasvetov in priporočil. Dobimo občutek, da so med zelo široko ponudbo postelj same dobre postelje. Vendar je to daleč od resnice.

Kako potem lahko ugotovimo, katera postelja bi lahko bila za nas najprimernejša? Če si želimo dobro posteljo, moramo najprej ugotoviti, kaj je dobra postelja. Da bi vam pri tem pomagali, smo pripravili pregled najpomemnejših značilnosti, ki jih pripisujemo dobrim posteljam.

ZA DOBER SPANEC JE ODLOČILEN VPLIV DOBRE POSTELJE

Pri tem upoštevajte, da so tudi med dobrimi posteljami lahko velike razlike. Pred nakupom nove dobre postelje bo zato smiselno razmisliti tudi o tem, kako dobro posteljo in kako dober spanec si želite. Kaj pridobite, če si izberete zelo dobro ali najboljšo možno posteljo.

V nadaljevanju vam posredujemo najbolj pomembne lastnosti postelj, ki vam bodo zagotovo pomagale za boljšo izbiro.

Najboljše postelje 2000T so narejene prav z namenom, da omogočijo najboljši možni spanec.
Dobra postelja je odločilna za dober spanec

Kakšne so značilnosti dobre postelje?

V nadaljevanju so opisane najpomembnejše značilnosti dobre postelje, ki tudi najbolj vplivajo na kakovost spanca. Najpomembnejša sta dobra podpora med spanjem in spalno udobje.

Dobro podporo telesa omogoča ustrezno ogrodje postelje, sistem vzmetenja v postelji in vzmetnici ter ostali sloji v posteljo vgrajenih materialov. Podporo nadgrajuje udobje med spanjem, na katerega pa vpliva več dejavnikov. Med najpomembnejšimi so:

  • Zračnost postelje
  • Sposobnost uravnavanja temperature
  • Absorbiranje premikov v postelji
  • V posteljo vgrajeni naravni materiali
  • Ročni n ačin izdelave
  • Odsotnost toksičnih snovi

Na odločitev za nakup določene postelje vsekakor vplivajo tudi še drugi dejavniki, kot so trajnost postelje, dizajn, višina, kakovost z nakupom povezanih storitev, trajnost postelje, garancija in seveda tudi cena. Odločilni dejavnik je lahko tudi ugled proizvajalca, ki vam ustvarja zaupanje v njegove izdelke.

Podpora postelje

Podpora postelje predstavlja način podpiranja telesa med spanjem. Dobra podpora je tista, ki zagotavlja, da je telo enakomerno podprto po celotni površini v stiku s posteljo in da ne prihaja do višjih točkovnih obremenitev na tistih delih telesa, ki so bolj izpostavljeni. Pomembno je, da je lega hrbtenice v pravilnem položaju, da med spanjem, ko se sprosti tonus mišic, ne pride do neprimerne obremenitve vretenc.

Dobra postelja omogoča dobro prilagajane postelje obliki telesa. Pritisk teže enakomerno porazdeli po celotni površini.
Postelja se prilagaja obliki telesa med spanjem

Podpora postelje je neposredno povezana s trdoto postelje, z materiali, ki so uporabljeni za prilagajanje postelje obremenitvam telesa in materialov, ki ustvarjajo udobje pri spanju.

Za uravnoteženje podpore imajo dobre postelje vgrajene žepkaste vzmeti, ki se posamično povsem lokalno prilagajajo točkovnim obremenitvan telesa. Če spite na boku, se bolj stisnejo pri ramenih in kolkih, a pri tem ne ustvarjajo bistveno večjega pritiska nanje. To omogočajo pravilno oblikovane žepkaste vzmeti, ki imajo za to ustrezno trdoto in višino. Tako je porazdelitev obremenitve lahko povsem enakomerno, ne glede na skrček vzmeti.

Najboljše postelje imajo vgrajenih tudi več slojev žepkastin in bonnellovih vzmeti.

Trdota postelje

Trdota postelje je ena od značilnosti, ki določa stopnjo deformacije postelje ob določeni obremenitvi. Najlažje to primerjamo s trdoto vzmeti. Trša vzmet se ob isti obremenitvi skrči manj kot mehka vzmet. Iz tega lahko sklepate, da imajo mehkejše postelje tudi mehkejše žepkaste vzmeti in obratno. Na občutek trdote vpliva tudi dolžina vzmeti, saj se daljše vzmeti iste trdote pri isti obremenitvi skrčijo bolj kot krajše.

Ko izbirate trdoto postelje, preverite, kakšne vzmeti so vgrajene v posteljo ali vzmetnico, da boste lažje presodili njihov učinek. Ko posteljo preizkušate, poskušajte občutiti, kako se postelja prilagaja obliki vašega telesa.

Seveda na prilagajanje postelje obremenitvam vplivajo tudi ostali sloji materialov, plasti udobja, s katerimi je vzmetno jedro oblazinjeno, ter sestav nadvzmetnice. Postelja v celoti kot sestav vam tako daje pravi občutek, ko spite v njej.

Ker pa ima vsak posameznik pridobljeno nagnjenje za določeno trdoto postelje, je nujno potrebno, da trdoto postelje preizkusite. Za preizkus ne zadostuje nekaj minutno ležanje v postelji, ampak si je to potrebno vzeti 15 do 20 minut časa. Šele nato boste lahko pravilno presodili, katera trdota je za vas najprimernejša.

Položaj pri spanju

Pri izbiri trdote postelje upoštevajte vaš položaj pri spanju. Za ležanje na hrbtu, boku ali trebuhu ista trdota postelje ni primerna. Če ležite na boku, praviloma potrebujete za eno stopnjo mehkejšo posteljo, kakor če ležite na hrbtu. Ob ležanju na trebuhu pa je običajno potrebno izbrati tršo različico postelje.

Pri tistih, ki pogosto menjajo položaj pri spanju, je najbolje preveriti trdoto pri različnih položajih in izbrati trdoto, ki vam daje najboljši občutek. Pri tem je potrebno omeniti tudi dejstvo, da se telo po nekajdnevnem ležanju v postelji tudi prilagodi novim razmeram in da se lahko zgodi, da boste zato svoj spalni položaj tudi nekoliko spremenili.

VZEMITE SI ČAS, DA BOSTE IZBRALI PRAVO TRDOTO SVOJE NOVE POSTELJE.

Zelo zanimiv je podatek raziskovalcev, da se v dobro izbrani postelji ljudje bistveno manj premikajo med spanjem. Premikanju med spanjem je pogosto vzrok neudoben občutek in telo se samodejno premakne tako, da si občutke izboljša.

Teža telesa

Teža telesa je prav tako eden od dejavnikov presoje pri izbiri trdote postelje. Pri tem pa ne gre upoštevati samo težo ampak tudi obliko telesa. Obremenitev postelje je povsem drugačna, če v njej ležita enako težki osebi, vendar različne velikosti. Zato trdoto postelje ne izbirajte samo glede na svojo težo, ampak predvsem glede na občutek podpiranja. Pri tem vam dober svetovalec lahko pomaga s preverjanjem lege telesa v postelji.

Na splošno pa lahko pričakujete, da boste ob večji telesni teži potrebovali tršo posteljo. Prav zaradi vseh navedenih vplivov, je nujno potrebno, da svojo novo posteljo izberete po temeljitem preizkusu.

Bolečine pri spanju

Bolečine med spanjem lahko občutimo zaradi različnih vzrokov. Lahko so temu vzrok razne poškodbe, bolezensko stanje, lahko pa je temu vzrok nepravilna izbira trdote postelje. Bolečine v postelji ljudje največkrat občutijo v hrbtenici, v ramenih ali kolkih in v sklepih.

Spanje v postelji z neustrezno trdoto vam v daljšem časovnem obdobju lahko bolečine ojača ali celo povzroči pojav bolečin. Nekdaj je veljalo pravilo, da je pri bolečinah v hrbtu potrebno spati na trdi postelji. Danes se ve, da to ne velja in da je za spanje brez bolečin bistveno to, da je hrbtenica med spanjem v nevtralni legi.

Pri bolečinah v ramenih, kolkih ali sklepih je za dober spanec zelo pomembno, da postelja razbremeni pritiske na občutljivih delih telesa. To omogočajo predvsem sloji materialov, s katerimi je oblazinjeno vzmetno jedro, in vsi dodatni sloji materialov nad njimi.

Idealno rešitev predstavljajo postelje, pri katerih so sloji udobja izdelani iz konjske žime. Nakodrana konjska žima deluje kot plast neskončnega števila finih vzmeti, ki pritiske zaradi teže telesa povsem enakomerno porazdeli na celotno površino, ki je v stiku s posteljo.

Najboljše postelje sestavljajo izbrani materiali, vzmeti in naravne plasti udobja - konjska žima, volna in bombaž
Struktura najboljše postelje 2000T – večplastni sestav vzmeti in slojev udobja

Udobje v postelji

Udobje v postelji je zelo osebni občutek in vsak ga zaznava na svoj način. Kljub vsemu pa vemo, kaj je v postelji tisto, kar nam daje občutek udobja. Udobje občutimo kot prijeten občutek mehkobe ob stiku s posteljo. V najbolj udobnih posteljah imamo občutek, kot da ležimo v postelji in ne na postelji.

Udobje pri posteljah ustvarjajo sloji materialov nad vzmetnim jedrom vzmetnice ali postelje. Dobra postelja ima vgrajene najboljše materiale naravnega izvora. Kako ustvariti najboljše udobje, pa je močno odvisno tudi njihove razporeditve v posamezne plasti. Prav to pa je rezultat znanja in izkušenj priznanih proizvajalcev postelj.

Udobje v postelji je povezano prav z značilnostmi vgrajenih materialov, ki ustvarjajo njene najpomembnejše lastnosti, kot so zračnost, uravnavanje temperature in absorbiranja premikov.

Zračnost postelje

Zračnost postelje lahko močno vpliva na kakovost spanja. Med spanjem telo oddaja relativno veliko vlage, ki jo dobra postelja s premišljeno sestavo materialov odvede v okolje postelje. Vlaga se ne nabira na neprepustnih slojih postelje in med spanjem imate zato stalno prisotno ugodno mikroklimo za spanje.

Zračnost postelje je še posebej pomembna v toplejših krajih in za osebe, ki so bolj nagnjene k potenju. Zračna postelja ohranja tudi primernejšo mikroklimo v okolici telesa in ohranja za spanje primerno temperaturo.

Za dobro ustvarjanje zračnosti in uravnavanje mikroklime so daleč najbolj učinkoviti tradicionalni naravni materiali, kot so konjska žima, volna in bombaž. Njihova značilna struktura omogoča prenos vlage s površine postelje v notranjost in preko zračnih vzmetnih jeder v okolje postelje. Pri tem imajo bistveno vlogo prav sloji konjske žime, ki se nahajajo najbližje telesu.

Uravnavanje temperature

Posteljo uporabljamo v različnih letnih obdobjih, kjer so temperature okolice zelo različne. Dobra postelja mora omogočati prilagajanje temperaturi okolice tako, da v hladnem okolju zadržuje toploto, v toplejšem obdobju pa toploto oddaja v okolje.

Tudi pri uravnavanju temperature v postelji igrajo naravni materiali v slojih udobja najpomembnejšo vlogo. Konjska žima, volna in bombaž so zato pri dobrih postaljah nenadomestljivi materiali.

Absorbcija premikanja

Če dobro spimo, se med spanjem bistveno manj ali skoraj nič ne premikamo. Kjub temu pa je premikanje enega partnerja v postelji lahko zelo moteče za drugega. Dobre postelje so zato izdelane tako, da že uporabljeni materiali, ki so vgrajeni vanje preprečujejo prenašanje premikov po postelji.

Žepkasto vzmetenje zaradi lokalnih deformacij vzmeti ne prenaša teh deformacij vstran in v celoti absorbira premike v postelji. Premiki na drugi strani postelje niso zaznavni niti ob vstopu v posteljo ali ob vstajanju.

Naravni materiali

Dobre postelje so v celoti izdelane iz naravnih materialov in brez sintetičnih dodatkov. Najboljše postelje sestavljajo prav najboljši od njih. Konjska žima je med naravnimi materiali v posteljah ključna za dober spanec kakovost postelje. Žal je zaradi omejenih virov njena cena visoka, kar neposredno vpliva tudi na ceno postelje.

Volna in bombaž sta zaradi svojih izjemnih naravnih lastnosti prav tako nepogrešljiva v dobrih posteljah. V postelje so vgrajeni v obliki klobučevine primerne debeline in trdote. Uporabljene tkanine so pri dobrih posteljah izdelane iz izbranega egiptovskega bombaža.

Ostali naravni materiali, ki se prav tako vgrajujejo v postelje, ne dosegajo podobnih lastnosti. Prav tako v kakovostne postelje ne spadajo reciklirani naravni materiali, ki imajo bistveno slabše lastnosti.

Najboljše postelje so v celoti izdelane ročno, saj edino ročno delo omogoča njihovo izdelavo na najkakovostnejši način.
Stransko šivanje vzmetnice je ročno delo, ki močno vpliva na njene lastnosti

Ročna izdelava

Ročno delo se pri posteljah uporablja samo zaradi enega samega vzroka. Brez ročnega dela namreč veliko postopkov v proizvodnji postelj ni mogoče opraviti. Nekatera dela, ki jih je strojno sicer mogoče opraviti, pa ne dosegajo ustrezne kakovosti. Prav zaradi tega ročno izdelane postelje večinoma spadajo med boljše postelje.

Med nenadomestljiva ročna dela spada razporejanje konske žime, sestavljanje postelje in šivanje. Vsa našteta dela zahtevajo veliko znanja in spretnosti in jih lahko opravljajo samo izkušeni izvajalci.

Trajnost

Trajnost postelje je odvisna od kakovosti vanjo vgrajenih materialov in od kakovosti njene izdelave. Dobre postelje imajo vgrajene meteriale, ki imajo sami po sebi zelo dolgo življensko dobo. To velja za konjsko žimo, volno in bombaž. Tudi trajnost lesenih delov ni vprašljiva, če je postelja izdelana iz masivnega lesa in ima ustrezno oblikovano ter izdelano konstrukcijo. 

Najbolj pomembna značilnost dobre postelje, ki vpliva na njeno trajnost je kakovost vzmetenja. Vzmeti so tiste, ki lahko predstavljajo šibko točko postelje. Zato je pomembno, da so izdelane iz najbolj kakovostnega jekla, ki zagotavlja, da ne bo prišlo do loma vzmeti. Proizvajalci dobrih postelj zato tudi dajejo garancijo za postelje. Za postelje Hästens daje proizvajalec garancijo za 25 let. 

Na trajnost postelje vpliva tudi kakovost njene izdelave. Veliko je podrobnosti, ki vplivajo na trajnost postelje, in večina od njih je lahko izdelana samo ročno. Med njimi je najpomembnejše stransko šivanje vzmetnice, ki poveže vzmetni vložek s sloji materialov s katerimi je oblazinjen. To zagotavlja, da je struktura oblazinjenja stalno enakomerna in stabilna.

Ostale značilnosti dobre postelje

Zgoraj opisane značilnosti dobrih postelj so tiste, katerim ob nakupu postelje posvečamo največ pozornosti. Seveda pa je podrobnosti, ki vplivajo na kakovost postelje še bistveno več. Njihova pomembnost pa prav tako ni zanemarljiva.

Dobra postelja ne sme vsebovati toksičnih snovi. Tudi to je eden od razlogov, da priznani proizvajalci postelj vanje ne vgrajujejo sintetičnih materialov, penastih polnil, ne uporabljajo lepil in ne ščitijo s snovmi, ki zavirajo gorenje. Protipožarni standardi za objekte zahtevajo določeno stopnjo negorljivosti, ki pa jo je pri gorljivih materialih mogoče doseči samo z uporabo toksičnih sredstev.

Zahtevano stopnjo negorljivosti brez uporabe zaščitnih sredstev pri dobrih posteljah omogoča pravilna uporaba volnene klobučevine. Prav zaradi tega je vanje vgrajeno več plasti volne.

Zgradba in dizajn postelje imata manjši vpliv na kakovost spanca. Vplivata pa na osebne občutke takrat, ko ne spimo. Ustrezna višina postelje olajša vstop vanjo ali vstajanje. Na dober spanec lahko vpliva še velikost postelje. Postelja mora biti dovolj velika, da se v njej ne počutimo omejene. Proizvajalci dobrih postelj zato omogočajo prilagajanje velikosti in višine postelje, tako da jo izdelajo povsem po vaši meri.

Na koncu ne smemo pozabiti tudi na ugled določenega proizvajalca postelj, ki nam ustvarja določeno zaupanje, da postelja, ki si jo želimo zares ustreza kriterijem dobre postelje. Proizvajalci z dolgoletno tradicijo in z znanimi referencami so praviloma vredno našega zaupanja.

Izjemne najboljše postelje Hästens 2000T imajo nezamenljive lastnosti. Ko posteljo preizkusite, vas osvoji.
Sanjska postelja Hästens 2000T je izjemna v vseh pogledih

Cena dobre postelje

Cena postelje je vedno eden od dejavnikov, ki vplivajo na našo odločitev o nakupu. Ker pa je dobra postelja izdelana iz dobrih materialov in z veliko ročnega dela, njena cena ne more biti nizka. Ker pa so tudi med dobrimi posteljami razlike v sestavu in količini vgrajenih materialov, so sorazmerne tudi razlike v ceni.

Cena postelje z zgoraj opisanimi lastnostmi je najmanj nekaj tisoč evrov. Odvisna je predvsem od velikosti postelje. Najboljše postelje imajo ceno nekaj deset tisoč evrov. Morda najprej dobite vtis o pretiranem vrednotenju postelj, vendar ko enkrat najboljše postelje preizkusite, njihovo vrednost dejansko občutite.

Ali je vredno investirati toliko v posteljo? Ko investirate v svojo posteljo, dejansko investirate v svoj dober spanec in posledično dobro počutje vsak naslednji dan. Če si predstavljate, da vsak dan zelo dobro spite, in koliko vam pomeni, da spočiti začnete nov dan, se boste lažje odločili.

Več podrobnosti o lastnostih postelj Hästens, o njihovi izdelavi in uporabljenih materialih si lahko ogledate v drugih prispevkih:

Zaključek

Dober spanec je vitalnega pomena. O njem zavisi naše dobro počutje ves naslednji dan.

“SPANJE JE NAJBOLJŠA MEDITACIJA”

DALAI LAMA

Katera postelja je najboljša za vas, boste presodili sami. Upamo, da vam bo pri vaši presoji in odločitvi za nakup najboljše postelje za vas naš prispevek pomagal in da bo vaša odločitev lažja. Kako dobro se boste odločili, boste spoznali že po nekaj tednih spanja v njej.

Če se boste odločili za nakup postelje HÄSTENS, vam bodo naši svetovalci v Sleep Spa Prehod pri njeni izbiri z veseljem pomagali.