BOX-SPRING – VZMETI, VZMETNICE ALI POSTELJE

Besedna zveza “box-spring” se pogosto uporablja za opisovanje določenih modelov postelj. Ker pa se danes besedna zveza box-spring, spring-box ali boxspring uporablja za zelo različne postelje, to dejansko zelo malo pove o posteljah in njihovih lastnostih. Kaj potem zares pomeni boxspring vzmetnica ali boxspring postelja?

Pravi pomen besedne zveze box-spring se nanaša na ogrodje, običajno leseno, v katerega so nameščene vzmeti. To so praviloma na tradicionalni način vgrajene Bonnellove vzmeti. Pritrjene so na leseno podlago in med seboj povezane z vrvicami. Celotni sestav box-spring vzmetenja se pri najboljših posteljah izdeluje ročno.

Box-spring vzmetenje v postelji Hästens je vgrajeno v njihova podnožja z namenom, da ustvarijo potrebno podporo.
Vgradnja Bonnellovih vzmeti v podnožje postelje Hästens – tradicionalno boxspring vzmetenje

Box-spring vzmeti ustvarjajo osnovno podporo v postelji

Oznaka boxspring postelje se še danes praviloma nanaša na postelje, ki imajo vgrajeno pravo boxspring vzmetenje v podnožju, neodvisno od tega, kakšen je sestav ostalih delov postelje, vzmetnice in nadvzmetnice. Kot boxspring postelje pa se pogosto označuje tudi postelje, ki imajo vgrajene še druge sisteme vzmetenja.

Boxspring in drugi sistemi vzmetenja v vzmetnicah in posteljah

Vzmeti se že zelo dolgo uporabljajo za vgradnjo v postelje in vzmetnice, ker dobro prenašajo obremenitve in med ležanjem v postelji lahko najbolje ustvarijo potrebno podporo. Danes proizvajalci v svoje postelje vgrajujejo zelo različne sisteme vzmetenja.

Najbolj poznano in kakovostno vzmetenje v posteljah in vzmetnicah je žepkasto vzmetenje. Žepkasto vzmetenje predstavlja svojstven način vzmetenja. Žepkasta vzmet je vzmet, ki je vstavljena v svoj tekstilni žep. Sestav med seboj povezanih več žepkastih vzmeti skupaj oblikuje žepkasto vzmetenje. Povsem nepravilno se izraz “boxspring” zelo pogosto povezuje prav s tem vzmetenjem (originalno “pocket-sprung”).

Ostali sistemi vzmetenja, ki se prav tako pogosto označujejo z izrazom “boxspring”, vključujejo vzmetna jedra različnih drugih izvedb. Med katerimi je tudi šlarafija. Prav zaradi tega je vedno priporočljivo preveriti kakšna dejansko je tako imenovana “boxspring” vzmetnica ali postelja. Razlike med njimi so lahko zelo velike, saj se nekateri proizvajalci vzmetnic in postelj osredotočajo na kakovost in udobje, drugi na ugodno ceno, tretji med njimi se odločajo za kompromisne izvedbe postelj.

Žepkaste vzmeti v dveh plasteh.  Boxspring in dvojno žepkasto vzmetenje pri najboljših Hästens posteljah
Sestav postelje Hästens, ki ima vgrajeno boxspring in žepkato vzmetenje

Žepkasto vzmetenje

Žepkaste vzmeti so vzmeti manjšega premera, običajno 6 cm. Med seboj so povezane v vzmetni vložek, ki nato tvori eno od plasti vzmetnice oziroma postelje. Celotni paket vzmeti je na robovih povezan in ojačan še s tanko jekleno obrobo.

Žepkaste vzmeti omogočajo optimalno prilagajanje obliki telesa

Žepkasto vzmetenje pri vzmetnicah predstavlja jedro vzmetnic. S spodnje in zgornje strani je oblazinjeno z več plastmi drugih materialov, ki vzmetnici in postelji dajejo občutek udobja. Če postelja nima ločene vzmetnice, je žepkasto vzmetenje nameščeno na vrhu postelje, neposredno pod zgornjimi plastmi udobja.

V posteljo ali vzmetnico vgrajeno žepkasto vzmetenje med spanjem omogoča, da se vsaka vzmet zase ločeno optimalno prilagodi obremenitvi telesa na njenem mestu. Pri tem se vsaka žepkasta vzmet stisne natančno toliko, kot je potrebno, da se teža enakomerno porazdeli po vsej površini. Pri tem vzmet ustvari tudi potrebno podporo. Skupaj z ostalimi plastmi materialov v vzmetnici in postelji žepkasto vzmetenje omogoča, da je med spanjem telo stalno v pravilnem položaju, ne glede na spalni položaj.

Pravilno izbrano žepkasto vzmetenje se povsm prilagaja obliki telesa med spanjem. Mehkobo mu določajo izbrane vzmeti in z njimi povezane plasti udobja.
Žepkasto vzmetenje omogoča prilagajanje posameznih vzmeti točkovnim obremenitvam med spanjem

Pri vzmetnicah in posteljah, ki nimajo vgrajenega žepkastega vzmetenja, njegovo funkcijo nadomeščajo druga vzmetna jedra ali sintetični penasti materiali in lateks. Zaradi svojih odličnih lastnosti boxspring in žepkasto vzmetenje z drugimi rešitvami ni mogoče ustrezno nadomestiti.

Žepkaste vzmeti imajo lahko različno dolžino, število ovojev in trdoto. Te značilnosti vplivajo na prilagajanje obremenitvi in na občutek mehkobe ob ležanju v postelji. Trše, krajše in največkrat žepkaste vzmeti z več ovoji se uporabljajo za vzmetnice in postelje večje trdote, daljše in mehkejše vzmeti pa za njihove mehkejše izvedbe. Trdoto same žepkaste vzmeti pa določa debelina jeklene žice in kakovost jekla, iz katerega so vzmeti izdelane. Najboljše vzmeti so izdelane iz posebnega legiranega jekla skandinavskega porekla.

Prerez postelje 2000T z dobro videnima dvema plastema žepkastih vzmeti boxspring
Udobje postelje 2000T ustvarjajo vse v njej skrite plasti naravnih materialov. V sestavu postelje sta poleg boxspring vzmetenja vgrajeni tudi dve plasti žepkastega vzmetenja.

Kako sta boxspring vzmetenje in žepkasto vzmetenje vgrajena v postelje

Boxspring vzmetenje v postelji predstavlja osnovno plast vgrajenih materialov. Praviloma se nahaja v samem nosilnem ogrodju oziroma podnožju postelje. Podnožje postelje je pri boljših izvedbah postelj tudi samostojni del postelje, na katerem sta nameščeni še vzmetnica in nadvzmetnica.

Žepkasto vzmetenje je praviloma vgrajeno v vzmetnico postelje. Najboljše posteje imajo žepkasto vzmetenje vgrajeno tudi v podnožje postelje nad nosilnim boxspring vzmetenjem. Pri določenih modelih postelj, ki so sestavljene samo iz podnožja in nadvzmetnice, sta boxspring in žepkasto vzmetenje posebej usklajena, da z ostalimi plastmi udobja delujeta na najboljši način.

Na občutek trdote in predvsem udobja pri ležanju na postelji pa vplivajo tudi vse ostale plasti materialov, ki so vgrajene vanje. To so plasti udobja, s katerimi sta podnožje in vzmetnica oblazinjena. Plasti udobja ustvarijo fino mehkobo in za spanje najustreznejšo mikroklimo.

Postelja 2000T z veliko skrivnosti vanjo vgrajenih materialov, tudi žepkasto vzmetenje. Ob njeni uporabi pa vedno občutimo samo udobje in ugodje.
Udobje ikonične postelje Hästens 2000T ustvarja žepkasto vzmetenje in vse ostale v njej skrite plasti naravnih materialov

Postelje Hästens

Postelje Hästens predstavljajo povsem svojo kategorijo postelj. Čeprav imajo vgrajeno boxspring in žepkasto vzmetenje, jih ne označujemo na tak način. Postelje Hästens so nekaj posebnega, predvsem zaradi sestava in kakovosti vseh vanjo vgrajenih materialov. Celotna postelja deluje kot spalni sistem, ki omogoča potrebno podporo, največje udobje, zračnost in za spanje najprimernejšo mikroklimo.

“Boxspring” in žepkasto vzmetenje v postelji Hästens predstavljata samo majhen del celote, ki združena ustvarja njeno kakovost

Boxspring vzmetenje je ročno vgrajeno v leseno podnožje postelje, obdano z laneno oblogo in povezano na tradicionalni način. Žepkasto vzmetenje je vgrajeno v jedro vzmetnice in pri nekaterih modelih tudi v podnožje postelje. Žepki, v katere so vstavljene vzmeti, so medsebojno povezani, tako da sestav vzmeti deluje kot celota. Celotni paket vzmeti je na robovih povezan in ojačan z tanko jekleno obrobo.

Sestavi žepkastega vzmetenja v posteljah Hästens so izdelani po meri. Ob robovih je zadnja vrsta vzmeti eno stopnjo višje trdote. Robovi in vogali vzmetnic in postelj so namreč vedno bolj obremenjeni, predvsem takrat, ko sedimo na postelji. Trša vrsta vzmeti na robovih vgrajenega vzmetenja nas med spanjem tudi opozori, da smo se preveč približali robu postelje.

Edinstvenost postelj Hästens je proizvajalec dosegel z vgradnjo najbolj izbranih materialov, ki tvorijo plasti udobja v njih. Prav plasti udobja ustvarijo fino mehkobo in za spanje najustreznejšo mikroklimo. Za dober spanec potrebujemo tudi dovolj zračno posteljo, ki med spanjem uspešno odvaja vlago, ki jo pri tem izločamo.

Neprimerljivo spanje, ki ga omogoča postelja Hästens. Ko jo preizkusite, vas osvoji.
Spanje v postelji Hästens je vsakič posebno doživetje

Naj se z “boxspring” imenuje tisto, kar izraz tudi pomeni

Boxspring vzmetenje daje posteljam, v katere je vgrajeno, določen pomen. Če govorimo o boxspring postelji, torej pričakujemo, da je v posteljo vgrajeno najmanj boxspring vzmetenje. O celotnem sestavu postelje, njeni kakovosti, udobju, ki ga nudi, pa ta besedna zveza ne pove nič. Na značilnosti postelje namreč v bistveno večji meri vplivajo ostali materiali, ki so vgrajeni vanjo, in način njene izdelave.