KAKO IZBRATI VELIKOST NOVE POSTELJE?

Nakup nove postelje Hästens je pomembna odločitev. Danes vemo, da je prav postelja tista, ki najbolj vpliva na kakovost spanca. Od njega je odvisno vaše počutje naslednji dan, vaša učinkovitost in uspešnost. Ena od pomembnih lastnosti nove postelje je tudi njena VELIKOST.

Kakšno velikost postelje potrebujete?

Posteljo Hästens boste uporabljali zelo dolgo časa, zato je pomembno, da vam bo ustrezala v vseh pogledih. To velja tudi za njeno velikost. Kakšna naj bo torej velikost vaše nove postelje? Pri presoji velikosti upoštevajte nasednie:

 • ali potrebujete enojno ali dvojno posteljo,
 • kakšna širina postelje vam najbolj ustreza,
 • kakšna mora biti dolžina postelje, da bo ustrezala vaši višini,
 • kako spite in kako spi vas partner,
 • kakšna je velikost prostora, kjer bo postelja nameščena,
 • kako vpliva velikost postelje na njeno ceno.

Hästens izdeluje postelje v celoti po narocilu, kar velja tudi ze velikost postelje. Seveda pa lahko izberete tudi eno od standardnih velikosti.

Enojne postelje

Standardne velikosti enojnih postelj so nslednje:

 • 90 x 200 cm
 • 105 x 200 cm
 • 120 x 200 cm
 • 140 x 200 cm
 • 160 x 200 cm

Enojne postelje vseh velikosti so odlične za manjše in večje otroške sobe. V vsakem primeru širša postelja daje več svobode pri izbiri najboljšega spalnega položaja, zato so vedno bolj priljubljene. Postelje širine 120 cm in več so idealne za mladostnike, če imajo v svojih sobah le dovolj prostora zanje. Ta velikost postelje je lahko zelo primerna tudi za postavitev v sobe za goste. V njih lahko prespita dve osebi, čeprav nekoliko manj udobno.

Dvojne postelje

 • 160 x 200 cm
 • 180 x 200 cm
 • 210 x 210 cm
 • 270 x 240 cm
 • 305 x 305 cm

Postelje velikosti 180×200 cm so najbolj pogosto uporabljene postelje. To je standardna velikost postelje za spalnice običajne velikosti. Za manjše spalne prostore se večinoma uporabljajo postelje velikosti 160 x 200 cm. Danes imajo novejše zgrabe večje prostore in zato je sedaj najbolj popularna velikost postelje 200 x 200 cm.

Dovolj velika postelja za vso družino

Pri uporabi večjih postelj je občutek spanja v njih neverjetno dobrohoten. V njih imata oba partnerja dovolj prostora in v nobenem primeru med spanjem ne moreta motiti drug drugega. Izjemno luksuzni občutek spanja dajeta postelji velikosti 270 x 240 cm in 305 x 305 cm.

Dolžina postelje

Dolžina postelje mora biti predvsem prilagojena višini oseb, ki posteljo uporabljajo. Poleg standardne dolžine 200 cm, je Hästens dodal še dve dodatni standardni dolžini 210 cm in 220 cm. Vsaka standardna širina postelje ima tako lahko tri različne dolžine.

Primerno dolžino postelje lahko izračunate tako, da svoji višini dodate 20 cm. Če je vaša višina 180 cm, je primerna dolžina postelje za vas 200 cm. Vsekakor pa bi bila dolžina 210 cm idealna. Osebam z večjo višino od 195 cm lahko Hästens izdela posteljo ustrezne dolžine povsem po meri.

Ko izbirate večjo velikost postelje, se morda sprašujete, ali naj bo postelja pravokotne ali kvadratne oblike. Pri velikih posteljah ima kvadratna oblika nekaj prednosti, ki se nanašajo na vzdrževanje vzmetnice. Vzmetnico pri njih lahko obračate na več načinov.

Kakšna naj bo višina postelje?

Višina postelje, od tal do vrha nadvzmetnice, je njena pomembna lastnost, ki je nikakor ne smete spregledati. Res je, da imajo različni modeli postelj zaradi samega sestava slojev vgrajenih materialov različne višine. Vendar višino postelje lahko vedno prilagodite z ustrezno izbiro višine nog postelje. Dobro izbrana višina postelje vam omogoči pravi nivo udobja, ko se vležete v posteljo in ko vstanete.

Idealna višina postelje za vas je predvsem odvisna od vaše velikosti in starosti. Poleg tega pa pri izbiri lahko upoštevate še značilnosti vašega partnerja in vaš osebni značaj. Višina postelje vpliva tudi na videz vaše spalnice in vzdušja v njej.

Na najbolj enostaven način višino postelje lahko tudi preizkusite in tako ugotovite ali vam ustreza. Vsedite se na posteljo in preverite kot kolenskega sklepa ob normalnem položaju nog. Če ta kot ni približno devetdeset stopinj, je postelja za vas verjetno prenizka.  

Postelja, ki vsakomur spremeni življenje. Vsak dan.

Za mlajše osebe je višina postelje manj pomembna, saj jim vstajanje iz nižje postelje ne predstavlja nikakšrne težave. Povsem drugače je pri starejših osebah, ki jim je zaradi različnih vzrokov to težje. Prav zaradi tega je pri njih izbira prave višine postelje še posebej pomembna.

SPITE BOLJE, ŽIVITE BOLJE

V Hästens Sleep Spa Prehod vam bo naš svetovalec za spanje, naš sleep coach, z veseljem pomagal, da boste zares izbrali posteljo, ki vam bo ustrezala.