ANATOMIJA MOJE POSTELJE HÄSTENS 2000T

Moja postelja 2000T

Belo-modro posteljo Hästens 2000T imam že skoraj eno leto. Kako me je postelja zasvojila in na koncu izbrala, sem bolj podrobno opisal že v prispevku MOJA BELO-MODRA POSTELJA 2000T. Tokrat več o njeni zgradbi, uporabljenih materialih in sami izdelavi postelje. Dobro je vedeti, kaj vse se skriva v njej pod belo-modro preobleko.

Belo-modra postelja Hästens 2000T. V njej je skrito vse najboljše, kar postelja lahko ima.
Moja belo-modra postelja Hästens 2000T – kaj se skriva v njej?

Vsak večer se zares veselim, da bom spet spal v svoji postelji. Ne vem zakaj, vendar me prevzame vsakič, ko se vležem vanjo. Vem, da je to stvar občutkov, na katere nimam vpliva, a velikokrat razmišljam, kaj je dejansko tisto, kar te občutke ustvarja. So to povsem fizično pogojeni občutki ali je za njimi še veliko več? Posteljo lahko analiziram na podlagi podatkov, ki jih poznam. Vem, kako je zgrajena, kakšni materiali so vgrajeni vanjo in kakšna je njihova razporeditev, poznam lastnosti materialov in poznam postopek izdelave. In kaj ima največji vpliv na edinstvene občutke pri spanju v njej?

Zakaj so občutki v postelji 2000T povsem drugačni, edinstveni?

Postelja 2000T ima vgrajene samo naravne materiale. Naravni materiali so sicer značilnost vseh postelj Hästens, vendar so pri postelji 2000T uporabljeni posebej izbrani materiali najvišje kakovosti. Postelja dejansko vsebuje vse najboljše, kar lahko ima. Imel sem priložnost, da spoznam veliko dejstev o tem, vendar verjamem, da je v posteljo 2000T vgrajenega še veliko več, predvsem tisto, kar posteljo naredi posebno. To ve samo Hästens in bo zagotovo še dolgo ostala njihova skrivnost.

Na trgu je možno dobiti vse vgrajene materiale, na svetu je tudi nekaj proizvajalcev, ki prav tako izdelujejo kakovostne postelje iz naravnih materialov. Zakaj je potem postelja 2000T povsem drugačna od vseh ostalih postelj? V nadaljevanju vam bom zaupal vse, kar vem o njej.

V postelji Hästens 2000T so občutki pri spanju izjemni. Občutite jih lahko že po dobrih 15 minutah v njej
Izjemni občutki v postelji 2000T so opazni

ZGRADBA POSTELJE 2000T

Postelja 2000T je trodelna postelja, kontinentalna postelja, kot jo označuje Hästens. Sestavljena je iz podnožja, ki ima leseno ogrodje, v katerem so vgrajene nosilne bonelove vzmeti s pripadajočim oblazinjenjem. Nosilne vzmeti so oblečene v plast lana, ki nevtralizira statično elektriko, ki jo vnesemo v posteljo. Nad vmesno plastjo lana se nahaja paket žepnih vzmeti in nad njimi dve plasti volne, med katerima je vgrajena tudi debela plast konjske žime. Celotno podnožje je oblečeno v trpežno žakard tkanino iz bombaža.

Ključna značilnost postelje 2000T je vsebnost najfinejše konjske žime.

Srednji del postelje sestavlja vzmetnica, ki je izdelana simetrično, tako da jo lahko zaradi vzdrževanja njenih lastnosti tudi obračamo. V njej so poleg več plasti naravnih materialov vgrajene žepne vzmeti z izbrano trdoto. Prav te vzmeti omogočajo, da je postelja lahko prilagojena potrebam posameznika. Z obeh strani paketa žepnih vzmeti se nahajajo tri plasti volne in bombaža v obliki filca ter dve debeli plasti konjske žime. Vzmetnica je oblečena v žakard bombažno tkanino s strani, z zgornje in spodnje strani pa ima zračno prepustno tkanino, kar omogoča dobro prezračevanje vzmetnice v celoti.

Zgradba in sestava plasti vseh treh delov postelje Hästens 2000T, podnožja, vzmetnice in žimnice
Struktura postelje 2000T

Tretji zgornji del postelje sestavlja žimnica oziroma nadvzmetnica. To je zelo pomemben del postelje, saj je v neposrednem stiku s telesom in je zato izdelana iz najboljših materialov. Tudi plasti žimnice so sestavljene simetrično in jo prav tako občasno obračamo. Med tremi plastmi filca iz volne in bombaža (srednja plast je iz merino volne), se nahajata še dve plasti najfinejše konjske žime. Žimnica je v celoti oblečena v žakard bombažno tkanino in prešita v diamantnem vzorcu, kar preprečuje nezaželeno stransko premikanje materialov v njej.

Posteljo Hästens 2000T sestavlja veliko plasti naravnih materialov, ki jo naredijo povsem edinstveno.
Veliko plasti naravnih materialov v postelji Hästens 2000T

MATERIALI V POSTELJI 2000T

Konjska žima

V prerezu postelje Hästens 2000T lahko takoj opazimo, da je v njej največ konjske žime. Prepričan sem, da ima prav konjska žima največji vpliv na udobje in izjemne občutke v postelji. V bližini telesa se med ležanjem v postelji nahajajo kar štiri debele plasti konjske žime, med seboj ločene s tanjšimi plastmi volne in bombaža. Konjska žima daje fino mehkobo, ker deluje kot ogromno število finih majhnih vzmeti. Zelo dobro se prilagodi obliki telesa in daje poseben občutek ležanja “v” postelji. To je občutek udobja, ki je neposredno povezan s tem, da lahko zelo dolgo ostanem v sebi najugodnejšem spalnem položaju.

Ogromna množica med seboj povezanih najfinejših vlaken konske žime deluje kot povezane vzmeti.
Konjska žima deluje kot množica finih majhnih vzmeti

Bombaž

Da med spanjem telo lahko diha, je bombaž idealen material v kombinaciji s konjsko žimo. Bombaž je zelo mehak in v dotiku s kožo zelo prijeten naravni material. Omogoča pretakanje zraka ob telesu in s tem preprečuje potenje. Ustvarja zdravo mikro klimo, zaradi katere hitro zaspimo in tudi spimo dalj časa.

Najfinejši egiptovski bombaž, iz katerega je izdelana tkanina za posteljo Hästens 2000T

Volna

Volna je drugi naravni material v postelji 2000T z izjemnimi lastnostmi. Volna je zelo dober izolator in nas pozimi greje, poleti hladi. Druga njena pomembna lastnost pa je, da je težko gorljiva. Skupaj s konjsko žimo in bombažem idealno uravnava temperaturo med spanjem, tako da v postelji ostanemo suhi in spimo pri ravno pravi temperaturi.

Naravna volna s svojimi izjemnimi izolativnimi lastnostmi ohranja v postelji idealno spalno temperaturo.
Volna v postelji Hästens 2000T je minimalno obdelana, da v celoti zadrži svoje naravne lastnosti

Lan

Lan ima v postelji zelo pomembno vlogo. To so naravna vlakna, ki imajo velik zdravilni vpliv pri ležanju v postelji in predvsem na mirno spanje. Lanena vlakna so močna in prijetna na otip, vendar je njihovaga glavna vloga v postelji ta, da odvajajo statično elektriko, ki jo s seboj prinesemo v posteljo. Zaradi lanenih oblog v postelji postelja ne privlači prašnatih delcev, kar je zelo ugodno za vse, ki so alergični na prah. Lanena obloga tudi odlično absorbira zvok in vibracije.

Lanena vlakna odvajajo statično elektriko, tako da postelja ne privlači alergičnih prašnih delcev
Lan v postelji nevtralizira statično elektriko, absorbira zvok in vibracije

Les

Skandinavski bor ima posebej gosto raščen les, ki ima zato večjo trdnost in daje postelji potrebno stabilnost. Okvir postelje Hästens 2000T je izdelan iz lesa, ki raste na severu Švedske in je pridobljen na etični način.

Skandinavski bor ima gosto raščen in trden les. Vsa ogrodja postelj imajo 25-letno garancijo.
Iz izbranega lesa skandinavkega bora so izdelana vsa ogrodja Hästens postelj

Žepkaste vzmeti

Postelja Hästens 2000T ima vgrajene tri pakete vzmeti. Vse vzmeti so izdelane iz švedskega jekla in kaljene z indukcijskim postopkom. V ogrodju so razvrščene nosilne bonelove vzmeti, ki služijo za prenašanje večjih točkovnih obremenitev. Finejše vzmeti so posamezno nameščene v žepe, zato se imenujejo žepne vzmeti ali bolj znano kot ”boxspring” vzmetenje. Paket žepnih vzmeti v zmetnici ima trdoto prilagojeno trdoti postelje, mehko, srednjo ali tršo, lahko tudi posebej mehko ali posebej trdo.

Žepne vzmeti ne prenašajo deformacij in partner ne občiti naših premikov v postelji
Žepne vzmeti se deformirajo samo na mestu, kjer se pojavi obremenitev

Funkcionalna značilnost žepnih vzmeti je v tem, da ne prenašajo svoje deformacije na sosednje vzmeti. To omogoča, da premike enega partnerja v postelji drugi ne zazna.

POSTELJA HÄSTENS JE IZDELANA ROČNO IN ZA ZNANO OSEBO

Vsaka postelja je izdelana ročno v tovarni na Švedskem, tudi moja. Izdelajo jo vedno za določenega uporabnika, v izbranih dimenzijah, z izbrano trdoto in v izbrani preobleki. Izdelujejo jih mojstri z dolgoletno prakso in veliko znanja o podrobnostih, ki so pomembne za njihovo kakovost.

Imel sem srečo, da sem si lahko ogledal proizvodnjo postelje v živo, od krojenja blaga, razporejanja konjske žime v različne plasti postelje, izdelave lesenega ogrodja, vstavljanja vzmeti in sestavljanja posameznih delov postelje. Najbolj zahtevno je stransko šivanje vzmetnice, ki se ga mojster v proizvodnji priučuje eno leto, preden delo lahko opravlja povsem samostojno. Posteljo Hästens 2000T izdelujejo več kot 180 ur.

Vsaka postelja je izdelana z največjo zavzetostjo zaposlenih

Med samim postopkom proizvodnje vsak zaposleni v primeru, da ugotovi kakršno koli pomanjkljivost, lahko proces prekine in postopek se začne znova.

Najlepše je celoten potek proizvodnje prikazan v filmu in vredno si ga je ogledati, čeprav je besedilo v švedščini. V desetih mitutah boste spoznali, kaj vse morajo mojstri storiti, da imajo naše postelje take lastnosti, kot jih občutimo.

Tako poteka izdelava vsake Hästens postelje

Postelja Hästens 2000T je nekaj posebnega. Ko se vas enkrat dotakne, vas resnično zasvoji.

POSTELJA HÄSTENS 2000T IMA ŠE NEKAJ VEČ

Prepričan sem, da ima postelja še veliko več drugih značilnosti. Kaj je tisto, kar človeka ne pusti ravnodušnega, ko jo že prvič preizkusi. S čim vse so še povezana čutenja ob ležanju v postelji, spanju in ob zbujanju. Morda bom v prihodnje o tem napisal še več.