ALI ZNAMO SPATI – 2

DOBRA NOVA POSTELJA ima največji vpliv na kakovost spanca

Kakšen je dober spanec? To je spanec, ki psihično in fizično obnovi vaše sposobnosti. Vse kar boste po dobrem spancu delali, boste opravili bolje. Vaše misli bodo bolj jasne, vaš spomin bo deloval bolje, fizično boste zmogljivejši in hitrejši, emocionalno v ravnotežju. Več o tem, ali znamo spati.

Od vsej dejavnikov, ki vplivajo na kakovost vašega spanca, ima dobra nova postelja največji vpliv. Zato je prvi korak pri razmišljanju o izboljšanju spanca odločitev za nakup nove postelje. Najprej je potrebno poskrbeti, da vam bo vaša postelja omogočila dober spanec. Postelja je kot orodje, ki ga vaše telo potrebuje, da bo med spanjem lahko opravilo svojo nalogo. Podobno kot športnik, ki potrebuje dobro opremo za dobre rezultate. Dobra postelja je torej bistvena za to, kar potrebujete.

Pri izbiri dobre postelje je potrebno upoštevati posteljo kot celoto in ne samo vzmetnico. Celotno posteljo sestavlja spalni sistem, ki sestoji iz ustreznega podnožja, vzmetnice in nadvzmetnice ter vsa dodatna oprema postelje, ki vpliva na vaše dobro počutje v njej. Preverite vse podrobnosti:

  • Postelja kot spalni sistem,
  • Dodatna oprema postelje,
  • Vzglavnik oziroma blazina,
  • Odeja ali plimo,
  • Posteljnina

Postelja ali spalni sistem

Dobra nova postelja nudi veliko več, kot samo dobro podporo telesa pri spaju in občutka udobja. V postelji ležite oziroma spite približno osem ur na dan, kot vam narekuje naravni telesni ritem. Šele ko ležite nekaj časa v posyelji spoznate, kako pomembno je, da vam postelja vzdržuje primerno temperaturo. Kako pomembno je, da postelja omogoča odvajanje vlage, ki jo telo oddaja.

Vse za spanje pomembne lastnosti postelje lahko omogoči samo ustrezna zgradba postelje in vanjo vgrajeni materiali. Šele ko primerjate spanje v postelji, ki izdelana z namenom, da vse te lastnosti omogoči, spoznate kako je to pomembno.

Skriti atributi in razkrito udobje postelje 2000T
Postelja 2000T skriva v sebi skrivnosti vgrajenih materialov. Ob njeni uporabi pa občutimo samo udobje in ugodje.

Prav zaradi tega se dobre postelje obravnavajo kot spalni sistem, ki ima načrtno vgrajene materiale s potrebnimi lastnostmi s točno določeno razporeditvijo po plasteh. Osnovo dobre postelje predstavlja že njeno ogrodje, ki mora biti dovolj trdno, da lahko dolgo časa prenaša obremenitve in se ne deformira. V ogrodju je vgrajeno tudi nosilno vzmetenje.

Vzmetnica je tisti del postelje, ki omogoča prilagajanje obliki telesa med spanjem, S tem ustvarja enakomerno podporo in vzdržuje hrbtenico v pravilnem položaju. Imajo lahko različno trdoto, da omogočajo prilagajanje različnim ljudem in njihovemu načinu spanja. Skupaj z nadvzmetnico ustvarja tudi občutek udobja, ki vas prevzame, ko ležite v njej. Med spanjem se vaše mišice tako lahko popolnoma sprostijo, telo pa še vedno ostane v pravilnem položaju.

Izberite novo posteljo, ki bo tudi dovolj velika, da boste sami in z vašim partnerjem v njej nemoteno spali. Postelja vam mora omogočiti, da ne občutite motečega gibanja partnerja med spanjem. Dovolj velika postelja vam tudi zagotavlja, da se vnjej brez težav umestite tako, kot vam najbolj ustreza.

Dodatna oprema postelje

Vaša nova postelja mora imeti tudi primerno višino, ki vam omogoča, da se udobno uležete vanjo in tudi vstanete. Primerna višina postelje je še posebej pomembna pri starejših ljudeh. Višino postelje do določene mere ustvari že sam sestav postelje, vendar sebi primerno višino vedno lahko prilagodite z izbiro višine nog.

Posteljo lahko opremite še z izbranim hrbtiščem, ki ga prilagodite svojim potrebam, in izberete dizajn, ki vam bo ustvaril prijetne vizualne občutke.

Priskrbite si najboljši vzglavnik za spanje

Dober vzglavnik vam omogoča dve stvari, podpira glavo ravno toliko, da vam izravna vratni del hrbtenice. Debelina vzglavnika je odvisna od pravilne izbire postelje in njene trdote. Če ste posteljo pravilno izbrali, vzglavnika skoraj ne potrebujete, ker vam že postelja pravilno izravna hrbtenico med spanjem. Bolj trdo posteljo uporablate, več podpore za glavo potrebujete in debelejši vzglavnik.

Praviloma vam vzglavnik služi predvsem za ustvarjanje dodatnega udobja med spanjem. Ravno prav vam objame glavo in vam ustvari prijetno okolje. Za vzglavnik je smiselno uporabiti najmanjšo velikost blazine 50 x 60 cm, razen če večja velikost vzglavnika usvarja večji občutek udobja.

V postelji lahko uporabljate tudi dodatne blazine, ki vam lahko služijo za dodatno podporo takrat ko ne spite. Na primer, ko pred spanjem berete knjigo v postelji, so dodatne blazine prava rešitev. Nekateri uporabljajo med spanjem tudi dodatno blazino, ki jo postavijo med kolena, da preprečijo zasuk hrbtenice.

Vzglavniki, blazine, prešite odeje in posteljnina, vse v popolnoma usklajeni kakovosti, ki omogoča najboljše spanje.
Otroci najbolje pokažejo, kako dobre so stvari v postelji

Prešita odeja ali plimo

Prešita odeja ali plimo, izdelana iz kakovostnega puha vam ustvarjat prijetno mikroklimo v postelji in uravavnava temperaturo. Zato mora imeti ustrezne toplozne lastnosti in biti izdelana iz najboljših materialov. Izolativne lastnosti prešite odeje prilagodite klimatskim razmeram v spalnici oziroma letnemu času. Pozimi uporabljate debelejše prešite odeje, ki bolj zadržujejo toploto. Poleti se pokrijte z ustrezno tanjšo odejo, ki vas bo skupaj z dobro izbrano prevleko ohladila.

Največje udobje pri spanju ustvarjajo puhaste prešite odeje, ki so izredno lahke in vas njihova teža v nobenem primeru med spanjem ne obremenjuje. Izberite dovolj veliko odejo da ostanete z njo pokriti, tudi če se v postelji nekoliko premaknete.

Pri izbiri prešite odeje oziroma plimoja upoštevajte, da vam enojna odeja tudi v dvojni postelji omogoča boljše prilagajanje vašemu načinu spanja. Nikoli se vam ne more zgoditi, da bi vas vaš partner ob nenamernem premiku dvojne odeje zbudil.

Prijetna in udobna posteljnina 

Posteljnina vključuje rjuhe ter prevlekeke vzglavnikov in prešitih odej. To so sestavni deli postelje, ki so z vašim telesom in kožo v neposrednem stiku. Izberite posteljnino iz najboljših naravnih materialov. Predvsem so to bombažne tkanine iz najfinejšega egiptovskega bombaža ali lanu. Njihova struktura dodatno omogoča uravnavanje mikroklime v neposrednem okolju vađega telesa. Nikakor ne uporabljajte sintetičnih materialov, ki ustvarjajo še izredno motečo statično elektriko.

Najprej poskrbite za dobro novo posteljo. Vsak dan boste spali bolje.

dr. Michael Breus

Za izbiro dobre nove postelje potrebujete nekaj časa. Najhitreje boste dosegli največji učinek. Investicija v novo posteljo je investicija v vaše zdravlje in vaše dobro počutje. Le tako se boste vsak dan zbudili spočiti, osveženi in polni energije, ki jo potrebujete za naslednji dan.

Dobra nova postelja je ključni dejavnik dobrega spanca. Je investicija v zdravje in dobro počutje. Vsak dan boste zagotovo spali bolje.
Dober spanec nam v največji meri lahko uresniči dobra nova postelja.

V naslednjem prispevku vam bomo predstavili kako PROSTOR, kjer spite, vpliva na kakovost vašega spanja in kaj vse lahko STORITE, da ga izboljšate.

Naročite se na SLEEP SPA NOVICE in sproti vas bomo obveščali o vseh novostih in naših objavah na blogu. Prijavite se.

Preberite še: