ALI ZNAMO SPATI – 3

SPALNICA – V svoji spalnici ustvarite NAJBOLJŠE SPALNE POGOJE

Dober spanec je tisti spanec, ki vas psihično in fizično obnovi. Vse kar boste po dobrem spancu delali, boste opravili bolje. Vaše misli bodo bolj jasne, vaš spomin bo deloval bolje, fizično boste zmogljivejši in hitrejši, emocionalno v ravnotežju.

Poleg dobre postelje je za kakovosten spanec zelo pomembno tudi širše spalno okolje, vaša spalnica. V nadaljevanju vam želimo predstaviti tiste značilnosti spalnega okolja, ki vam lahko pomagajo, da boste bolje spali. Prav tako tudi tiste, ki vam spanec lahko motijo, in je zanje bolje, da jih eliminirate.

Veliko stvari lahko storite, da izboljšate svoj vsakodnevni spanec.

dr. Michael Breus

Spalnico lahko preuredite tako, da boste ustvarili prijetno spalno okolje, ki vam bo pomagalo do dovolj dolgega in kakovostnega spanca.

Kaj lahko storite:

  1. Zagotovite ustrezno temperaturo,
  2. Zagotovite kakovost zraka in zračnost spalnice,
  3. Zatemnite sobo,
  4. Namestite zatemnitvene luči,
  5. Zagotovite tišino,
  6. Uredite spalnico

Zagotovite ustrezno temperaturo in vlažnost

Temperatura pomembno vpliva na cirkadiani ritem človeka, ki uravnava tudi spanje. Človeški organizem stalno uravnava svojo temperaturo. Če temperatura okolja odstopa od optimalnih pogojev, se telo temu primerno odzove. Podnevi lahko tudi sami pomagamo uravnavati temperaturo s tem, da se primerno oblečemo. Ponoči mora telo to storiti brez naše pomoči, za kar pa potrebuje veliko energije. S primerno temperaturo v prostoru zagotovimo, da to energijo uporabi za boljši spanec.

Temperatura v spalnici je pomembna, da vašega telesa med spanjem toplotno ne obremenjuje, tako s previsoko, kot prenizko temperaturo. Če je spalno okolje prehladno, se lahko zgodi, da se v postelji težko ogrejete. Pretoplo okolje prisili telo, da uravnava temperaturo s potenjem. Zato je pomembno, da z neustrezno temperaturo telesa med spanjem ne obremenjujete. Strokovnjaki zagotavljajo, da je najprimernejša temperatura za spanje med 15 in 19 stopinj celzija.

V našem okolju je pogostejši problem s prenizko kot previsoko vlažnostjo zraka, še posebej pozimi ob kurilni sezoni. Presuh zrak neugodno vpliva na dihalne organe med spanjem, medtem ko preveč vlažen zrak v hladnejših delih prostora lahko povzroči zdravju zelo škodljivo tvorbo plesni. Tudi za uravnavanje za spanje najprimernejše vlažnosti v prostoru obstajajo naprave, ki vam to omogočajo.

Zagotovite kakovost zraka in zračenje prostora

Onesnaženost zraka danes predstavlja vedno večjo obremenitev za človeški organizem. Že tako smo vsi podnevi izpostavljeni smogu, zato je še toliko bolj pomembno, da si kakovost zraka zagotovimo za spanje. Za otroke je to še pomembnejše, ker so bolj občutljivi na onesnaženost zraka v notranjih prostorih.

Če živite v čistem okolju, si lahko privoščite tudi odprto okno med spanjem in zrak v vaši spalnici bo stalno dober. Spanje pri odprtem oknu je ob ustreznih temperaturah in v mirnem okolju idealno. Če si odprtega okna zaradi onesnaženega zunanjega zraka ne morete privoščiti, razmislite o vgradnji čistilca za zrak. Čistilec za zrak vam preko dneva ustvari za spanje primerno kakovost zraka.

Razmislite tudi o tem, da je velika spalnica za kakovostno spanje vedno boljša,ker je v njej volumen zraka večji. V manjših spalnicah si zagotovite ustrezno zračenje. Zračenje vsake spalnice je nujno potrebno tudi zato, da ne prihaja do zadrževanja nečistoč v prostoru in do nastajanja plesni.

Zatemnite prostor

Svetloba ima močan vpliv na vaše spanje. Ko vaše telo ni več izpostavljeno svetlobi, se začne tvorti melatonin, ki vas pripravi na spanje. Mišice se sprostijo in telesna temperatura se nekoliko zniža, kar omogoča, da zaspite. Dokazano je, da tudi zelo kratka izpostavljenost svetlobi ponoči lahko zmoti vaše možgane, da to sprejmejo kot ponovni začetek dneva.

Vaša spalnica naj bo zato popolnoma temna. Tema v spalnici vam pomaga, da hitreje zaspite in tudi spite dalj časa. Preprečite vsakršen dostop svetlobe preko oken in vrat in v spalnici ne imejte nobenih svetlečih predmetov. V primeru, da tega v popolnosti ne morete zagotoviti, za spanje uporabite masko, ki vam pokrije oči. Maska je zelo uporabna tudi podnevi, ko je več možnosti, da vam svetloba uhaja v spalnico. 

Če morate ponoči vstajati in uporabiti kopalnico, ne prižigajte luči ali uporabljajte mobilnega telefona za osvetlitev. Namestite si rdeče luči, ki se prižgejo šele ob vašem premikanju.

Namestite zatemnitvene luči

Danes tehnologija omogoča vgradnjo luči, ki jih programirate tako, da se jakost njihove stetilnosti postopoma zmanjšuje, ko se odločite, da boste zaspali. Zmanjševanje jakosti svetlobe simulira naravni ritem, ki se mu telo ustrezno prilagodi in spanec dosežete na bolj naravni način.

Na podoben način lahko programirate tudi jutranje zbujanje. Vaše luči začnejo svetiti z minimalno svetilnostjo, ki jo nato postopoma pojačujejo. Na tak način vas zjutraj luči ne bodo zaslepile in povzročile neugodje ampak vam pomagale, da se mirno zbudite. Ko ustanete odstrite okna, da vas dnevna svetloba pripravila na dnevne aktivnosti.

Zagotovite tišino

Različni zvoki, naj bodo visokoh ali nizkih frekvenc, bolj ali manj slišni, so vedno moteči. Stimulirajo možgane in zmanjšajo kakovost spanja. Onemogočajo, da bi hitro zaspali. Ponoči vas lahko zbudijo in stalno dražijo vaše slušne organe. Če ste dolgo obdobje med spanjem izpostavljeni motečim zvočnim dražljajem, lahko to vpliva tudi na poslabšanje zdravja.

Najprej iz spalnice odstranite vse vire zvoka. Če spite v naselju in zvok prihaja skozi okna, jih dodatno svočno izolirajte. Ponoči niso moteči samo glasni sosedje, ki imajo na vrtu zabavo. Tudi nemoteči zvoki prometa na cesti podnevi so ponoči lahko zelo neprijetni.

Spalnico opremite s stvarmi, ki absorbirajo zvoke, kot na primer s zavesami iz težjega blaga ter z debelejšimi preprogami.

Če ne morete zagotoviti popolne tišine in izločiti šume iz ozadja, si lahko pomagate s predvajanjem glazbe in zvokov, ki umirjajo in uspavajo. Hästens nudi posebno aplikacijo, ki vam omogoča predvajanje take glasbe in zvokov preko mobilnega telefona, ki se po določenem času popolnoma ugasne. To je preverjeno dobra rešitev, ki pa ima samo eno slabost, da morate imeti mobilni telefon na nekem čim bolj oddaljenem mestu v spalnici.

V skrajnem primeru lahko uporabite tudi zamaške za ušesa, ki preprečujejo zaznavanje zvokov preko slušnih organov.

Spalnica naj bo urejena

Spalnica naj bi bila sproščujoči in umirjeni prostor, kjer se bre težav lahko pripravite na spanje. Iz spalnice odstranite vse stvari, ki jih za spanje ne potrebujete. Spalnica naj bo prostor za spanje in ne za delo ali druge stvari, ki jih opravljate podnevi.

Pomembno je, da je spalnica čista in urejena, kar vzdržuje sproščujoče vzdušje v prostoru. Ko pred spanjem stopite v čist in svež prostor se boste počutili bistveno bolje in prav tako tudi vaš spanec.

Obarvajte stene v sproščujoče barve. Z izbiro določenih sproščujočih barv lahko svojo spalnico spremenite v sanjski prostor, ki vam bo pomagal do boljšega spanca. Nekatere barve, kot je rdeča, oranžna ali vijolična, vam spanec prej onemogočajo. Izberite pastelne in sproščujoče hladnejše barve, kot so odtenki modre, sive, rjave, zelene barve.

Iz spalnice odstranite vse elektronske naprave. Znano je, da elektronske naprave motijo spanec, še posebej tiste, ki so vključene. Strokovnjaki priporočajo, da televizija ne sodi v spalnico, niti nobene druge elektronske naprave, kot so mobilni telefoni, računalniki in dodatna računalniška oprema. Pred spanjem ugasnite wifi, tudi če je v drugem prostoru.Ugasnite wifi

Veliko lahko storite, da boste VSAK DAN spali bolje. Tudi z nekoliko dodatnega truda in morda nekoliko odrekanja določenim navadam. Vsaka sprememba, ki vam bo pomagala spati bolje, bo povzročila, da se boste naslednji dan zbudili bolj spočiti, osveženi in bolj polni energije, ki jo potrebujete.

Storite vse, da boste v svoji spalnici zares dobro spali. Tudi manj pomembne stvari vplivajo na kakovost vašega spanca.
V urejeni spalnici boste spali bolje

V naslednjem prispevku vam bomo predstavili kako PROSTOR, kjer spite, vpliva na kakovost vašega spanja in kaj vse lahko STORITE, da ga izboljšate.

Naročite se na SLEEP SPA NOVICE in sproti vas bomo obveščali o vseh novostih in naših objavah na blogu. Prijavite se.

Kaj vse vpliva na KAKOVOST SPANJA in kaj vse lahko STORITE, da ga izboljšate smo opisali v več prispevkih:

Vse ki se boste naročili na SLEEP SPA NOVICE, bomo sproti obveščali o vseh novostih in naših objavah na blogu. Prijavite se.