DRUGAČNE DIMENZIJE SPANJA

Luksuzne postelje Hästens za edinstveno spanje

OBISK TOVARNE NA ŠVEDSKEM IN TESTIRANJE NAJUDOBNEJŠE POSTELJE NA SVETU

Na letališče v Stockholmu smo prispeli zgodaj zjutraj. Nekoliko neprespani in utrujeni, zato smo dan začeli s skodelico kave. Prav to smo pred začetkom našega potovanja pri enem izmed najbolj prestižnih proizvajalcev postelj na svetu Hästens najbolj potrebovali. 

Spanje je najpomemnejše za dobro preživeti naslednji dan. Dober spanec, dobro počutje in dober vpliv na vse okrog nas.
Spanje – najpomembnejši del življenja

V Eksperimentalnem studiu Prehod zagovarjamo kakovost bivanja, kamor prištevamo tudi dober spanec. Med spanjem se namreč raven stresa znižuje, vnetja in poškodbe se zdravijo, škodljive strupene snovi iz možganov pa prehajajo do jeter, od koder se naslednji dan izločijo. Potovanje smo začeli z ogledom tovarne, ki stoji dobro uro in pol iz Stockholma. 

Tovarna sanj, kjer izdelujejo najboljše postelje na svetu. Izdelane so tradicionalno ročno in iz najboljših naravnih materialov.
Tovarna sanj v Köpingu na Švedskem

ŠVEDSKA »TOVARNA SANJ«

Sprehoditi se po tovarni Hästens v Köpingu je bilo kot hoja po animiranem filmu Walta Disneyja. Vsak oddelek in vsak zaposleni, oblečen v uradno belo-modro Hästensovo uniformo, je imel svojo nalogo. Ni bilo strojev in robotov, le sto usposobljenih strokovnjakov, ki izdelajo 30 vzmetnic na dan. Podjetje že od leta 1852 ročno izdeluje naravne postelje iz konjske žime in drugih naravnih materialov. Pehr Adolf Janson, ustanovitelj švedske tovarne sanj, je imel lastne sanje: izoblikovati najboljše ročno narejene postelje na svetu. Lahko bi rekli, da mu je uspelo. 

»Preden je Thomas Edison izumil žarnico, preden je Aleksander Graham Bell opravil prvi telefonski klic in preden je Henry Ford svet postavil na kolesa, je moj prapraded ustanovil Hästens,« je med hojo po tovarni dejal Jan Ryde, lastnik pete generacije in trenutni izvršni predsednik Hästensa. Bil je tako uspešen, da lahko med naročnike prištevamo tudi člane kraljeve družine. 

Ročno sestavljanje vzmetnic poteka po točno določenem protokolu za vako posteljo posebej. Prilagojena je novemu lastniku postelje.
Proizvodnja vzmetnic za postelje HÄSTENS

Vsak nov zaposleni v podjetju začne delati v proizvodnji, brez izjeme, pa naj gre za direktorja ali mladega študenta. Šlo naj bi za filozofijo upravljanja, ki je ne slišimo vsak dan. Tako vsak delavec v podjetju pozna vse izdelke bolje kot lasten žep. Bili smo že v kar nekaj tovarnah pohištva, a bo treba priznati, da je bil Hästens res najbolje organizirana, najtišja in najčistejša tovarna, kar smo jih obiskali. Testiranja postelje smo se zato še bolj veselili. 

VZMETNICE SLEDIJO ZAKONOM NARAVE

Sledil je ogled proizvodnje. Delavci so z iglo in sukanci ročno šivali vzmetnice, za izdelavo ene pa je treba dobrih 320 ur dela. Dobili smo priložnost, da tudi sami poskusimo šivati. Ugotovili smo, da je za en šiv skozi plast v vzmetnici potrebna neverjetna moč in da je postopek izdelave izredno natančen, delikaten in kompleksen. 

Etično pridobljena konjska žima je glavna osnova vseh Hästens postelj. Deluje kot fina vzmet in med spanjem ustvarja mehkobo in zračnost.
Konjska žima je najpomembnejša sestavina Hästens postelje

Glavna osnova vseh postelj je etično pridobljena konjska žima, ki deluje kot vzmet. Zaradi lastnosti hitrega sušenja ustvarja odličen naravni sistem prezračevanja. Rezultat je neprekinjen in obnovljiv spanec pri idealni telesni temperaturi. Pogovor o materialih se je nadaljeval. Podučili so nas, da bombaž telesu in poram omogoča prosto dihanje, volna pa s svojimi toplotno odpornimi vlakni z antistatičnimi lastnostmi med spanjem zagotavlja najboljše termostatske lastnosti. 

Med hojo do končno izdelanih postelj so nam v oči poleg modro-belega vzorčnega tekstila padli leseni posteljni okvirji, narejeni iz trdnih, izbranih borovcev iz severnih švedskih gozdov. Vodnik je poudaril, da imajo certifikat FSC, kar potrjuje, da je bil za proizvodnjo uporabljen naravni bor, ki je bil posekan tako, da ne izčrpava gozdnih ekosistemov. 

Spanje v vrhunski postelji 2000T, najbolje prespana noč in najboljše jutro. Povsem drugačno doživetje spanja.
Jutro po najbolje prespani noči v postelji 2000T

NAJBOLJŠA NOČ, NAJBOLJŠE JUTRO

Po ogledu in večerji z Rydom se je trenutek testiranja dragocenih in luksuznih postelj čedalje bolj bližal. Vse bolj smo bili nestrpni od pričakovanja. Ali lahko res vzmetnica spremeni posameznikovo življenje, izboljša njegovo zdravje in odpravi določene težave? Ali gre zgolj za preprosto statusno stvar? To je bilo naše glavno raziskovalno vprašanje. Padel je mrak in zaspali smo brez težav. 

Najboljša noč, sledilo pa je najboljše jutro. Trije smo se zbudili pred budilko. Vsi udeleženci smo spali nepretrgano. Nekateri smo se v jutranjih urah zbudili v istem položaju, kot smo zaspali. Napetost v mišicah po napornem letu je izginila, hrbtenica je pri vseh med spanjem ostala popolnoma ravna. Prožnost ležišča je omogočala udobje in prilagodljivost. Težav z nočnim obračanjem zaradi neprimerne spalne temperature ni bilo. Zbudili smo se spočiti in polni energije. »Najboljši spanec, kar sem jih doživel v vseh 30 letih življenja,« je prišlo iz ust enega od udeležencev. 

Spanje v postelji 2000T ustvarja izjemne občutke, še posebej po najbolje prespani noči. Izjemna postelja, izjemno spanje.
Značilni »blue check« moje postelje

MATI VSEH POSTELJ 

Pot domov je bila dolga, spanec na letalu pa zaradi Hästensa neudoben in neučinkovit. Hästensova ambicija je zagotoviti posteljo za vse življenje. Nakup postelje pomeni pomembno spremembo v razmišljanju o spanju. Prav je, da zaznavanje spanja postane ključ v posameznikovem življenju. Približno tretjino življenja preživimo v postelji, zato je izbira vzmetnice izredno pomembna. Naložba v dober spanec bo zagotovo omogočila, da bomo čez dan najboljša različica samega sebe. 

Ne smemo pozabiti dejstva, da se je z izumom električne svetlobe uničil naš naravni ritem. V preteklosti so bili cikli spanja veliko bolj usklajeni s človekovo notranjo uro, dandanes pa z umetno svetlobo prevaramo telo: to zmotno verjame, da sonce še ni zašlo, zaradi česar ne more sprožiti blagodejnih procesov obnove. 

Življenje je eno samo, zato moramo poskrbeti za dober in zdrav spanec prav vsak dan. A.Š.

Spanje v postelji Hästens je izjemno doživetje. Ko spoznamo, kako in kakšna energija doživetje ustvari, ga cenimo še bolj.
Belo-modri vzorec nam je ostal v najboljšem spominu