Ali so postelje Hästens zaščitene s sredstvi pred gorenjem?

Vprašali ste nas

Sredstva za zaščito pred gorenjem so zelo strupene snovi, ki lahko povzročajo neugodne zdravstvene posledice za človeka. Če bi pri postelji Hästens taka sredstva uporabili, bi povsem izničili njene naravne lastnosti in zdravo spalno okolje. Postelja Hästens ne potrebuje take zaščite, ker so vanjo vgrajeni naravni materiali, predvsem volna, težko gorljivi.

Določeni predpisi zahtevajo tako zaščito za vso opremo, ki se vgrajuje v večstanovanjske prostore in druge prostore, kjer biva več ljudi. Zaščita s temi sredstvi je nujna za vse vgrajene sintetične materiale in opremo, ki ob gorenju ustvarjajo velike količine strupenih plinov.

Žal so sredstva za zaviranje gorenja škodljive snovi, ki povzročajo nevrološke težave, hormonska neravnovesja in celo raka. Največji problem predstavlja dejstvo, da se te škodljive snovi akumulirajo v organizmu in se s časom njihova koncentracija povečuje. Bolezen se zato lahko pojavi precej kasneje od začetka izpostavljenosti.

primerjava gorljivosti
Ko lahko gori postelja, primerjava gorljivosti

Da bi Hästens dokazal, kako slabo gorljive so njihove postelje, so naredili primerjalni preizkus gorljivosti. Zanetili so ogenj na postelji iz sintetičnih materialov in z gorilcem enako poizkusili tudi s posteljo Hästens. Dogajanje je zelo dobro vidno na naslednjem, nekoliko skrajšanem video posnetku https://youtu.be/3G6Bwa9nFEQ.

Več o škodljivosti sredstev za zaviranje gorenja lahko raziščete v več tujih publikacijah. Ena med njimi od “National Institute of Environmental Health Sciences”.