ŠPORT IN SPANJE TER POSTELJA HÄSTENS

Športne aktivnosti so pri sodobnem načinu življenja postale eden ključnih dejavnikov za dobro počutje in vzdrževanje zdravja. To je neposredno vplivalo tudi na hiter razvoj aktivnega in profesionalnega športa.

V prizadevanjih za doseganje čim boljših rezultatov pri aktivnih športih sodeluje veliko strokovnjakov, ki iščejo poti, kako bi jih lahko še izboljšali. Prav v zadnjem obdobju se v športu vse bolj uvajajo znanstvene ugotovitve o vplivu spanja na športnike in njihove rezultate.

POSTELJA VPLIVA NA ŠPORTNE REZULTATE

Na športne rezultate vpliva tako dolžina spanja kot kakovost spanca. Oboje je neposredno povezano s tem, kje in v kakšnem okolju športniki med treningi in pred tekmovanji spijo. Spanec vpliva na veliko dejavnikov, ki so pri nekaterih športih ključnega pomena. Spanec ne vpliva samo na obnovo telesne energije, regeneracijo ter boljše prenašanje fizičnih in psihičnih naporov, ampak tudi na boljše zdravstveno stanje, hormonsko ravnotežje in manjšo verjetnost poškodb.

Dobro spanje je pomembno za boljše prenašanje fizičnih in psihičnih naporov, za izboljšano razpoloženje in splošno počutje, za izboljšano presojanje in odločanje, za boljše ravnotežje, koncentracijo in spomin.

Odločanje in natančnost sta poleg dobrega prenašanja fizičnih naporov najbolj pomembna pri biatlonu. Dober spanec ju izboljša.
Biatlon je eden od športov, na katerega ima dober spanec močan vpliv

VPLIVI POMANJKANJA SPANJA

Michael Breus, ameriški klinični psiholog in priznani strokovnjak za spanje, ki ga imenujejo kar “sleep doctor” navaja: “Na zmogljivost pri osebnih aktivnostih vplivata tako kakovost spanja in dolžina spanja. Slab spanec lahko odločilno vpliva na rezultate, še posebej pri aktivnih športnikih.” Michael Breus posebej navaja spodaj navedene negativne učinke.

Splošna raven osebne energije
Pomanjkanje spanja zniža nivo glikogena. Zaradi tega pride do porabe telesnih rezerv, ki posledično povzročajo znižanje nivoja hormonov, kot sta testosteron in rasni hormon. Poleg tega lahko pride do prekomerne izrabe energije, znižanje mišičnega spomina in vnetnih sprememb.

Odzivnost
Pomanjkanje spanja in nižja kakovost spanca podaljšajo odzivnost na določene dražljaje. Slabša odzivnost bistveno vpliva na rezultate pri športih, pri katerih je hitra presoja okoliščin ključna. To najlažje primerjamo z odzivnostjo v prometnih situacijah.

Natančnost
Slab spanec močno vpliva na delovanje koordinacije oči – roke, ki je pri določenih športih ključnega pomena.

Sprejemanje odločitev
Športniki sicer poznajo tveganja, ki so posledica njihovih odločitev, tudi takrat, ko niso naspani. Vendar, ko se morajo odločati, se za tveganja ne menijo in mnogokrat tvegajo preveč.

Spomin
Med spanjem sta um in spomin aktivna in obdelujeta nove zaznave, jih primerjata z dotedanjimi izkušnjami ter jih shranjujeta v trajni spomin. To pomeni, da dobro spanje potrebujemo, če hočemo spodbuditi možgansko delovanje.

Obnavljanje sposobnosti
Na obnavljanje telesnih sposobnosti ima spanec neposredni vpliv. Pomanjkanje spanja in slabša kakovost spanca lahko povzročita spremembe v zaznavanju bolečin, ki se pojavljajo pri športnih aktivnostih.

Pri hokeju se vse dogaja zelo hitro. Zato sta dobra odzivnost na trenutne okoliščine in hitrost odločanja zelo pomembna.
Hitro odločanje in odzivnost na spremeljive okoliščine pri hokeju

SPANJE JE PRI ŠPORTNIKIH DEL TRENINGA

Profesionalne športne ekipe tako pri ekipnih kot individualnih športih vedno bolj upoštevajo znanstvene ugotovitve, ki so rezultat raziskovanja povezave med spanjem in športnimi rezultati. Na podlagi spoznanj o pomenu spanja na rezultate je postalo opazovanje in nadzorovanje spanja pri športnikih del treninga in njihovih obveznosti.

Računalniška tehnologija je omogočila določene načine merjenja količine in kakovosti spanja, na podlagi česar je bilo mogoče analizirati povezave med spanjem in športnimi rezultati. Na podlagi ugotovljenih analiz strokovnjaki za spanje načrtujejo spremembe in vodijo športnike do rešitev, kako izboljšati uspešnost.

Svetovalci za spanje so mnogim ekipam in posameznikom pomagali do boljših rezultatov, kar je še posebej izrazito pri ameriških profesionalnih ekipnih športih. Metode, ki jih profesionalni športniki uporabljajo že dalj časa, so se razširile med ostale športnike in tudi že med aktivne rekreativne športnike.

Profesionalni igralci baseballa in ameriškega nogometa imajo najboljšo strokovno podporo za spanje. Ve je prilagojeno potrebam igralcev.
Ameriške profesionalne ekipe spanju posvečajo veliko pozornosti

DOBRA IN USTREZNA POSTELJA JE KLJUČN DEJAVNIK KAKOVOSTNEGA SPANJA

Dobra in ustrezna postelja je kjučni dejavnik za dober spanec športnikov. Znanih je več primerov športnikov na olimpiadi, ki niso mogli ustrezno spati na standardnih posteljah v olimpijski vasi in so si zagotovili spanje drugod, v boljši postelji in mirnejšem okolju.

V ameriških profesionalnih ligah dajejo športnikom možnost izbire postelje in celo uporabe svoje najljubše posteljnine. Vse s ciljem, da bodo bolje spali in dosegali boljše rezultate. Temu se prilagajajo tudi določeni hoteli, ki gostijo športnike na njihovih potovanjih, in jim omogočajo spanje v najboljših posteljah in v ustreznem okolju.

Dobra postelja je ključna tudi za kratke dnevne počitke med treningi in v času tekmovanj. Kratek spanec od 20 do 30 minut v času med 13. in 16. uro ima zelo dobre učinke na obnavljanje sposobnosti.

Hästens sodeluje z znanim "sleep-doctor"-jem Michaelom Breusom, ki tudi sam spi na Hästensovi postelji VIVIDUS
Michael Breus, “sleep-doctor” v Hästens Sleep Spa

SODELOVANJE HÄSTENS – SLEEP-DOCTOR

V iskanju dodatnih možnosti izboljšanja lastnosti svojih postelj je tudi Hästens začel sodelovati s “sleep-doctor”-jem Michaelom Breusom. Tudi on spi na postelji Hästens Vividus in svoje izkušnje s spanjem uporablja pri svojem delu. O rezultatih sodelovanja bomo v prihodnje zagotovo še pisali.

SLEEP WELL, COMPETE BEST!

Športniki najraje uporabljajo posteljo 2000T, ker jim nudi ustrezno podporo pri spanju in udobje, ki ga potrebujejo za regeneracijo.
Postelja 2000T je ena od postelj, na katerih športniki največ spijo